İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Manevi destek ve Danışmanlık Ana Bilim Dalındaki Dönemin Son Dersi "Merhamet"

Enstitümüz bünyesinde bulunan Manevi Destek ve Danışmanlık Ana Bilim dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programının son dersi Rektör Köse tarafından verildi. Manevi Destek ve Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Akbolat’ın ev sahipliğinde Nizami-i Gencevi Toplantı Salonunda yapılan son ders oturumunu, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve SBBF Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bekir Emiroğlu, programda ders veren öğretim üyeleri ve program mezunlarının aileleri de takip etti.

Mutsuzsan Bir İyilik Yap
Programın son dersinde öğrencilere seslenen Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, insanı diğer canlılardan ayıran temel unsurun merhamet olduğunu vurguladı. Günümüz dünyasında en çok eksikliği hissedilen duygunun da merhamet olduğunu ifade eden Prof. Dr. Köse, “Her canlı kendi acısını hisseder, 'başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın.’ Der Tolstoy. Bugün insanın tek ihtiyacı olan duygu budur. Sizler programın çerçevesinde derslerinizi aldınız. Gözlemler yaptınız. Çevrenizi izlediniz. Gördünüz ki insanların iç dünyalarını anlamazsanız onlara ulaşamazsınız. Çünkü insanların davranışlarını yönlendiren iç dünyalarıdır. Peygamber Efendimizden öğrendiğim çok önemli bir ders var. ‘Bir yetim başını okşa’ buyuruyor.  İnsanlar başkasının zor dönemlerinde yanında olabiliyorsa ki bugünlerde bu az gördüğümüz bir şey; insan başkasına yardım edebiliyorsa beyin dopamin diye bir hormon salgılıyor. Bu da mutluluk hormonu. Psikologlardan duyduğum araştırdığım bir şey bu. Birisi bana gelip, içinde bir sıkıntısının olduğunu, mutsuz olduğunu söylüyorsa ben git bir iyilik yap derim. İlla maddi bir karşılıklı olması gerekmez.  Örneğin başkası için içten edilen bir dua bile bir mutluluk vesilesi ki bunun Allah katında da değeri çok büyük. Bir kardeşinize gıyabında yaptığınız bir duayı Allah kabul ediyor. Bu çok kıymetli bir şey” dedi. 

 
Merhamet Ederseniz Merhamet Bulursunuz
“İşin özü başkasının dertleriyle dertlenebilmek.” diyerek İslam’ın temel değerlerinin  başında merhamet olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Köse, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatında insanlar için nice örneklerin görüldüğünü kaydetti. Rektör Prof. Dr. Köse, “Bir ilahiyatçı olarak söyleyebileceğim, hazlarımızı helal ile meşruiyetle sınırlandırabilmek. Aslında bunlar insanlığımızda o özü ortaya çıkaran bir şey. Hepsinin temelinde şefkat var.  İslam’ı bir kelimeye sığdırabilir misin deseler sığdıramayız. Ama ona en çok yakışan şey ne derseniz o şefkattir, o merhamettir derim.  Merhametin iki boyutu var. Kuran-ı Kerim’in ısrarla bahsettiği şeydir. Cenâb-ı Hak kendini Kuran-ı Kerim’in başında kendini alemlerin Rabbi olarak takdim ediyor. Devamında Rahman ve Rahim sıfatına vurgu yapıyor. Merhametine vurgu yapıyor. Merhametle muamele etmeyi ilke eder. Gazabı da var ama merhametini gazabını geçmiştir diyor. Bu çok önemli. Rahmeti bütün alemleri kuşatmıştır. Hatta Allah merhametini 100 parçaya böldü, birini dünyaya indirdi,99’unu yanında tuttu diyor Peygamber Efendimiz. O bir merhamet bütün dünyaya yetiyor. Mesela bir hayvan yavrusunu emzirirken ayağını kaldırıyorsa o yüzde bir merhametten payına düşenden dolayıdır. Doksan dokuzunu da yanında tutuyor ki ahirette inananlara onunla muamele etsin diyedir. Müthiş bir müjde bu. Ama bunu bir tek şartı var, merhamet ederseniz merhamet bulursunuz. Siz Allah’ın yarattıklarına nasıl muamele ediyorsanız aynı şekliyle karşılık bulacaksınız. Peygamber Efendimiz de bunu vurguluyor” diye konuştu.


İyilik Gönülsüz Yapılmaz 
Merhamet duygusunun zarafet ile insanlara sunumunun oldukça önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Köse, incitmeden hassas şekilde yaklaşımın temel alınmasının gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Köse, “Merhameti, acımakla, küçümsemekle karıştırmayın, incitmemek en büyük boyutudur. Kırıp dökmemek, kaba olmamak, nazik ve zarif muamele etmek… Tıpkı Peygamberimiz gibi…İkinci boyut ise gönülden iyilik yapmaktır. Örneğin biri suyu bana istemeden getirirse getirmesin. Negatif yüklüyor. Bunun bana manevi anlamda ederi çok büyük. Yaptığınız şeye nezaket yüklemiyorsanız, estetik boyut katmıyorsanız yapmayın. Bugün insanlığa armağan edebileceğimiz en önemli şeydir merhamet. Bir Müslümanı diğerlerinden ayıran şey işte budur. İnsan olmanın yegâne unsuru empati yapması, başkalarının ihtiyaçlarını görebilmesidir. Son olarak, programdan aldığınız eğitimler insanlara yapacağınız hizmetlerinizde faydalar getirsin, hayatlarınıza faydalı olsun temennisiyle hepinizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.


2015 yılından bu yana aktif olarak çalışan bölümlerinin multidisipliner yapısıyla Türkiye’de örnek bir program haline geldiğini aktaran Manevi Destek ve Danışmanlık Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Akbolat da Sosyal beşeri Bilimler Fakültesi ve İlahiyat Fakültesinin ortak girişimleriyle açılan bu programın önemine vurgu yaparak her iki fakültenin de özverili iş birliği için de Fakülte dekanları nezdinde öğretim üyelerine teşekkür etti. Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Akbolat, 2022 yılı itibariyle Manevi Destek ve Danışmanlık Ana Bilim dalına Sağlık Bilimleri Fakültesinden Sosyal Hizmet Bölümünün de destek sunduğunu belirterek Türkiye'de üç fakültenin aktif destek verdiği ender Manevi Destek ve Danışmanlık programı olduğunu ifade etti. Destekleri için Rektör Prof. Dr. Köse başta olmak üzere fakülte dekanlarına ve öğretim üyelerine şükranlarını dile getirdi. 

 

Diğer etkinliklerimizdeki gibi halka açık bir şekilde yapılan program Rektör Köse'nin "Genetiğiyle Oynanmış Kavramlar ve Aile Medeniyetinin Sonu" adlı kitabını hediye etmesi, enstitü müdürümüz, dekanlar ve öğretim üyelerinin eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilere plaket takdimi ve son ders anısına pasta kesimiyle sona erdi

Menüyü Kapat