Doğa, Döngü, Dönüşüm
Enstitümüz ve Sanat ve Tasarım Fakültesi paydaşlığında hazırlanan yürütücülüğünü Doç. Dr. Sehran Dilmaç'ın yaptığı “Doğa, Döngü, Dönüşüm ”temalı sergi, 16 Mayıs saat 11’de düzenlenen törenle açıldı.
İKÇÜ Sanat Galerisinde sanatseverlerle buluşan sergiye, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Gastronomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Akbaba, çok sayıda öğretim üyesi, Menemen Halide Gencer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Pınar Karabacak, eserleri sergilenen Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans öğrencileri ile çok sayıda konuk katıldı.
Doğanın Sanat ile Buluşması
Sergi hakkında katılımcılara bilgi veren Doç. Dr. Sehran Dilmaç Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel Sanat Eğitimi Ana sanat Dalı’nda eğitimini sürdüren 15 yüksek lisans öğrencisinin yoğun çalışmalarıyla ve bir yılı geçen hazırlık aşamasının ardından eserlerin sergiye hazır hale geldiğini söyledi. Doğadaki döngü ve süreçleri iyi anlayıp kavrayabilmek, doğaya verdiğimiz zararlara karşı bir farkındalık oluşturmak için yola çıkıldığını belirten Doç. Dr. Dilmaç, “Bu sergi İKÇÜ Bilimsel Araştırmalar Proje Koordinatörlüğü tarafından desteklenen "Kamusal Alanda Sanat Uygulamalarının Lisansüstü Öğrencilerin Tasarım ve Estetik Algılarına Etkisi" projesi kapsamında hayata geçirildiğini belirtti. Gastronomi bölümü öğrencilerimiz de Temel Sanat ve Estetik Bilgisi dersi kapsamında doğaya gönderme yapma düşüncesiyle hazırladıkları tabakları fotoğraflayarak sergimize katkıda bulundu. Halide Gencer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde idareci olarak görev yapan yüksek lisans öğrencimiz Pınar Karabacak’ta kendi öğrencilerine atık malzemelerden masa tasarlatıp öğrencileriyle birlikte temamıza dikkat çekti. Yine Yüksek Lisans öğrencilerimizden Ebru İlbeyci İzmir’deki eski tütün deposunu fotoğraflayıp sergide enstalasyon mantığıyla sunduğu eseriyle üniversitemizin geçmişteki yapısına ve günümüze kadarki döngüsüne dikkat çekmek istedi” dedi.
'Geri Dönüşüm' İle Farkındalık ve Sürdürebilirlik Temasına Destek
Serginin disiplinler arası boyutta olduğunu, sergideki enstalasyon çalışmaların atık ve atıl malzemelerden yapılan eserlerden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Dilmaç, “Örneğin atıl çanak antenlerden, Kâtip Çelebi’nin Cihannümâ eserindeki Gökküresinde yer alan takımyıldızları tasvir edildi. Hurda basınç tüplerinden kreşimiz için animasyon karakterleri oluşturuldu. Kullanılmayan mause’lardan küçük böcek heykelleri tasarlandı. Sergimizin ardından doğaya karşı farkındalığı işleyen tüm eserlerimizi İKÇÜ’nün değişik birimlerine hediye edeceğiz” diye konuştu. Sergiye İkçü Sanat ve Tasarım Fakültesi akademisyenleri de eserleriyle katkıda bulundu. Sanatseverlerden yoğun ilgi gören sergi ay sonuna kadar D Blok’taki İKÇÜ Sanat Galerisinde sergilenmeye devam edecek.